Ne može brže nego što može

Svratio sam u posetu prijatelju, lekaru u bolnicu. Čekajući da se on pojavi, pored mene u čekaonici sela je mlada žena koju su upravo izveli iz sobe. Bili su joj stavili gips na obe noge i bila je u kolicima. Ostavili su je sa papirima u krilu u čekaonici i zamolili je da sačeka svog muža koji je bio na putu ka bolnici. Žena je toliko jako plakala da nisam mogao da joj se ne obratim.

Šta vam se dogodilo? – pitao sam.

Izašla sam da bacim đubre i neki kreten me je udario kolima i polomio mi oba kolena. – urlala je kroz suze.

U tom trenutku naišao je i njen muž i munjevito je odgurao niz hodnik. Ostao sam potpuno šokiran, ne toliko samim događajem jer sam odavno shvatio da se sve događa sa razlogom, već činjenicom koliko je njeno biopolje bilo pocepano i nabijeno energijom besa, ljutnje i sličnih negativnih emocija. Pomislio sam: Nećeš se ti tako lako oporaviti.

Prošlo je tri meseca, već sam davno bio zaboravio na ženu sa polomljenim kolenima. Ponovo sam otišao u posetu istom prijatelju lekaru i opet u čekaonici čekao da on završi smenu. Čitao sam neku brošuru koju sam zatekao na klupi. Pažnju mi privuče neko gunđanje koje je preraslo u svađu sa medicinskim bratom, zatim u svađu sa samom sobom, pa opet u gunđanje. Pored mene bila je ona ista mlada žena sa slomljenim kolenima. Osmehnuo sam se i pozdravio je, kao da se već znamo. Pogledala me je mrko i okrenula glavu.

Kako ide vaš oporavak? – pitao sam.

Kako? Nikako! Kažu da sam najgori slučaj! Nema pomaka. Skinuli su mi gips, a ja ni makac. Kao da su mi noge zabetonirane! Još na svu muku nema onog mog kretena od muža da me pokupi. Svaki put ga čekam!

Da li ste pronašli onog ko vas je udario autom?

Odakle vi znate da me je udario auto?

Zbunio sam se, pogledao u njene papire i opravdao svoje sećanje na prvi susret:

Pa, piše vam u papirima koje držite na krilu.

 Taj kreten nikada nije pronađen, a moj život je uništen. Ja sam svakodnevno u paklu!

 Ono što mislite to i postajete, ono što osećate to i privlačite, a ono što zamišljate, e to i stvarate.

 Kako to mislite?

 Šta ste radili godinu dana pre nego vas je udario auto?

 Odakle ja znam, ko će se toga setiti.

 Hajde, hajde, ne potcenjujte sebe. Kako ste se osećali pre povrede?

 Ja sam ambiciozna žena i sve što radim u životu je objašnjavanje drugima koliko me sputavaju da idem još brže. To je neprestana jurnjava da stignem da završim sve što sam naumila, a sve živo me ometa. Stalno dokazivanje koliko vredim u ovom sporom sistemu.

Ključne reči koje ste naveli su brzina i jurnjava, sve ostalo su sinonimi. Da li vam je jasno zašto ste sada ovde?

Ne razumem kakve to ima veze. Molim vas nemojte da me zamajavate, vidite da žurim! – ljutito je pogledala na sat.

Pa, sada možete da žurite koliko hoćete, ali džaba vam je: niste u stanju za to. Mala pomoć, a vi sami razmislite: šta je to što sada ne možete, a mogli ste pre povrede? Tako će vam biti jasno šta ste radili pogrešno i zašto ste zaustavljeni.

Ali ja moram! – počela je da plače.

Gospođo, ne može brže nego što može. Ne može jedna kap u okeanu da promeni čitav okean. Ne možete vi sami da promenite pravila univerzuma.

Na sreću njen muž je dosta kasnio. Kao i uvek, sve je sa nekim razlogom. U daljem razgovoru shvatio sam da je u svojoj sumanutoj poslovnoj ambiciji potpuno potisnula svoju ulogu supruge, majke, ćerke, prijatelja zanemarujući sve osim napredovanja na poslu. Počela je da se udaljava od svih, da hladi odnose sa svojom dušom i da nestaje. U toj jurnjavi nije primećivala signale. Univerzum je morao da je zaustavi da bi joj spasao dušu i slomila su joj se kolena.

Šta predstavljaju kolena? Ukrutite kolena i pokušajte da hodate, osetićete sputanost i nefleksibilnost. Ona predstavljaju našu sposobnost savijanja, davanja i spontanosti. Kolena su mesto koje se povezuje sa priznavanjem višeg autoriteta, a ova žena upravo nije mogla da podnese autoritet jer ga je optuživala za usporavanje njenog napredovanja. Kolena su mesto na kome izražavamo i svoju poniznost a ona je znala samo za nadmenost.

U Tai Či Čuan-u, kineskom obliku meditacije u pokretu, kolena se drže savijena tokom čitave vežbe. Ovo oslobađa tok energije jer bi prava kolena zatvorila energiju i onemogućila njen slobodan tok. Isti položaj se koristi u Reikiju jer omogućava energiji da teče.

Pa šta sada ja da radim? – pitala je žena.

Za početak, prvo usporite u glavi! Zatim prihvatite čitavu ovu situaciju kao vašu lekciju, a ne kao tuđe delo. Ne krivite nikoga! Znajte da vam je ovo vreme dato za sabiranje svega onoga što je iza vas. Ne gledajte na sve što vam se dešava kao na kaznu, već kao na blagodet koja vam pomaže kako da razumete da biste postali bolji. Razmislite kuda ste to pokušavali da idete brže nego što je to bilo prirodno i kako ste time ugrožavali druge i sebe. Razmislite kako su se drugi osećali pored vas tada i da li je sve to zaista bilo potrebno? Odredite kako, uz ovo iskustvo, možete to da promenite na pozitivan način, na dobro sebi, ali i drugima. Zamenite namrgođen izraz lica izrazom saosećanja, razumevanja i ljubavi. Udahnite duboko i za početak oporavak će ići mnogo brže.

U tom trenutku je došao njen muž, ljutitog izraza lica kao kada neko svojim izrazom napada želi da se spasi silovitijeg napada koji mu preti.

Volim te! – rekla je žena svom suprugu.

Njegov izraz ljutnje i žurbe je nestao u sekundi. Strah je zamenila ljubavna zebnja, a zatim se javilo saosećanje i iskren izraz ljubavi kojim je zračio prema njoj. Otišli su ne pogledavši me.

Njen prvi korak je bio savršen! Znam da će se oporaviti vrlo brzo i da više nikada neće imati problema sa kolenima. Verujem u nju!