Darovima prirode do zdravlja

Nakon objave prethodna dva teksta izrazili ste ogromnu zainteresovanost za ovu temu tako da nastavljam da delim sa vama sve ono što je meni bilo interesantno vezano za spoljašnje uticaje, hranu i njenu ulogu u pomoći našem umu na savladavanju bolesti.

Ono čime se ja bavim i na čemu se zasnijvaju moja uverenja o zdravlju čoveka prvenstveno su bazirana na aktivnosti našeg uma i energiji ali ne mogu da zanemarim i spoljne uticaje.

Primarno je bavljenje sopstvenim umom i njegovim delima, duhovnošću, čistoti sopstvenih misli i emocija, kao i brizi o sopstvenoj životnoj energiji. Hrana dolazi kao savršeni saveznik na ovom putu.

Od hrane puna pesticida, teških metala, radijacije i drugih patogena ništa vas ne može zaštititi. Kao i što vas u odsustvu ljubavi i saosećanja neće od bolesti spasiti organsko voće i povrćem. Bitno je i jedno i drugo!

Nije tajna da su određeni teški metali toksični. Nismo ni svesni da smo često izloženi  u svakodnevnim situacijama ovim metalima koji su gorivo za virusne bolesti. Mnogi od teških metala mogu da se natalože u telu i izazovu ili doprinesu stvaranju bolesti. Svi mislite da su teški metali neke supstance koje su negde tamo daleko od nas. Reći ću vam samo jedno, svi vi u svojim kuhinjama koristite aluminijumsku foliju, aluminijum je teški metal! Živa iz vaših starinskih toplomera takođe, kao i ono što pijete sa vodom koja je protekla kroz vaše stare bakarne cevi. Da, teški metali su svuda oko nas.

Nije problem samo trenutno izlaganje, mi se borimo i sa nasleđenim teškim metalima, onim koje ste dobili u amanet od svojih predaka. Sami po sebi oni su otrovni ali još gore je što imaju običaj da oksidišu i tako oštećuju sva tkiva koja im se nađu na putu smanjujući tako snagu našeg imuniteta i delujući kao gorivo za patogene tj viruse i bakterije.

Moćan način da očistilimo svoje telo od toksičnih teših metala kao što je živa, aluminijum, olovo, bakar, kadmijum, nikl itd, je čaša soka od celera kome smo dodali pola šoljice svežeg soka od korijandera.

Crni luk i korijander je odličan za eliminaciju teških metala iz organizma.

Beli luk izvlači toksične teške metale iz debelog creva i daje jak potstrek imunitetu.

Grožđe je izuzetno moćno voće u izvlačenju toksičnih teških metala iz jetre, bubrega, slezine i ostalih organa.

Kurkumaizvlači teške metale iz tela pa je treba uključiti u sve obroke.

Maslačak čisti našu krv od teških metala. Možemo koristiti njegove sveže zelene listove u salati, cvet u čaju i salati, koren u toplim napitcima. Izuzetan tonik koji budi naše telo i čisti ga od teških metala.

Pored teških metala radijacija je jedan od glavnih oslabljivača našeg zdravlja. Radijacija nije problem samo u trenutku neke nuklearne katastrofe, mnoge nesreće koje su se dogodile i pre dosta godina oslobodile su zračenje koje nas na razne načine i danas kontaminira. Veći deo se i dalje nalazi atmosferi.

Danas su nam telesni sistemi prilično zasićeniji radijacijom kroz direktno izlaganje, zagađenost hrane i vode kroz nataložena nasleđa, ono što smo dobili u amanet od roditeljskog i predačkog izlaganja radijaciji. Razna zračenja u neminovnim dijagnostičkim medicinskim metodama utiču takođe na naše zdravlje.

Nemojte sve ove informacije tragično primati, setite se da nam hrana može pomoći da eliminišemo ove spoljne uticaje koje nam ometaju zdravlje.

Kopriva je jedna od najmoćnijih biljaka u eliminaciji radijacije. Izuzetno blagotvorno utiče na pospešivanje našeg zdravlja narušenog radijacijom. Takođe izuzetna je u eliminaciji radijacije iz zemljišta, čisti tlo na najbolji način tako ga spremajući za uzgoj zdravog voća i povrća.

Artičoke spadaju u super hranu i štite telo od rendgenskih zraka, tretmana za rak i zubnih tretmana, kao i uobičajene izloženosti zračenju.

Crni luk je odličan čistač nagomilane radijacije u telu.

Aloje vera uklanja radijaciju iz tela kombinacijom beta-katotena i lignina koje sadrži u sebi.

Alge apsorbuju radijaciju i na taj način pomažu našem endokrinom sistemu koji je često na udaru ove pošasti.

Kivi je bogat moćnom vitaminom C koji je vezan za izotiocijanate i antocijanine, ovako vezan deluje skupa sa fenolnom kiselinom iz semenki kivija na uklanjanju radijacije iz tela.

Brusnice i grožđe veoma uspešno izvlače radijaciju iz tela.

Pored voća i povrća, neizmernu ulogu u borbi protiv teških metala i radijacije imaju antioksidansi.

Antioksidansi su materije iz hrane koje inače štite naše zdravlje od slobodnih radikala koji oštećuju naše ćelije stvarajući na taj način genetsku mutaciju koja često doprinosi stvaranju teških oboljenja. Oni su veoma bitni za naš imuni sistem s obzirom da je današnja brzahrana prepuna slobodnih radikala zbog niza aditiva, boja, konzervanasa i pojačivača ukusa.

Oksidacija toksičnih teških metala u mozgu naročito je štetna i često pospešuje pojavu gubitka pamćenja, demencije i Alchajmerove bolesti. Kada je radijacija prisutna u mozgu ona može da ošteti moždano tkivo. Antioksidansi se bore protiv svega toga. Ovi moćni saveznici usporavaju starenje. Vezuju se i za toksine i za slobodne radikale i pomažu njihovu eliminaciju iz tela.

Divlja borovnica je najbolji antioksidans na svetu! Nemojte je samo mešati sa industriski gajenom borovnicom iz supermarketa cija je unutrašnjost bela. Divlja borovnica je i unutra ljubičasta.

Pored divlje borovnice izuzetni antioksidansi su i kupine, maline, brusnice, suve šljive, trešnje među voćem. Dok je kod povrća izuzetan antioksidans pasulj, artičoke i verovali ili ne krompirOrasi, lešnicii pekan orah među orašastim plodovima. 

Bobičasto voće ima izuzetnu snagu koja potiče od antioksidanata, tako da je ono čudesan borac protiv slobodnih radikala.

Brusnice su veoma bogate antioksidansima koji pomažu kod kardiovaskularnih oboljenja i arterioskleroze.

Grožđe sadrži moćne antioksidanse kao što je malvidini ostali antocijanini, koji objašnjavaju plave, crne, tamnocrvene i ljubičaste nijance voća, i daju ovom voću snagu da se bori protiv mnogih vrsta raka i da ih spreči.

Limun i limeta sadrže moćne antioksidanse flavonoide.

Kao što vidite u voću i povrću jeste spas! Zato samo napred, neka vaši obroci obiluju ovim zdravim darovima prirode.

Ipak, ne zaboravite da gajite i zdrav um i njegova dela.