Prihvatite i dobro i loše

Ništa na ovom svetu nije ili crno ili belo, ništa nije samo dobro ili samo loše, čak postoje tvrdnje da mi ne vidimo samo crnu ili samo belu boju, već da su to sve mnogobrojne nijanse sive. U svetu u kome živimo postoje samo različiti oblici suprotnosti koji teže ravnoteži. Ne postoji vaga za merenje samo sa jednim tasom.

Mnogi veruju da događaji u životu mogu da budu ili samo loši ili samo dobri, i da smo rođenjem predodređeni ili za dobro ili za loše. A ustvari u ovom se divnom životu ništa ne podrazumeva, dat nam je da ga kreiramo onako kako želimo, a opet često smo svedoci jadikovanju onih koji vide samo crno, konstantno ponavljajući kao mantru jadan ja ništa mi ne ide od ruke, imam lošu karmu, sreća mi je okrenula leđa… i slično. Tužno je što ne znaju da oni sami kreiraju svoju stvarnost. Pokušajte da zamislite život onoga koji je stalno okupiran crnim mislima i kuknjavom nad svojom sudbinom!

Ne smete zanemariti da sve na ovom svetu ne samo da ima svoju suprotnost, već da ima svoju savršenu suprotnost. Ako je rastojanje od Beograda do Zagreba 393 kilometra onda mora da isto tako bude i rastojanje od Zagreba do Beograda. Prema tome, ne može se podrazumevati samo dobro ili samo loše, zapamtite uvek mora da postoji balans između svega na trapezu života.

Većina nas je, nažalost, kao programirana da obraća pažnju i da se fokusira samo na negativnu stranu života, a da ignorišu pozitivnu. Neuspesi su sastavni deo uspeha, oni su njegovi temelji i kao takvi imaju svoj smisao postojanja. Kako bismo izgradili sistem vrednosti da nismo doživeli i nešto loše. Hoćete li doveka jadikovati nad groznim ukusom nekog voća ili ćete se prepustiti uživanju u onom koje volite. Pa upravo to koje ne volite ste morali da probate da biste pronašli ono koje volite. Ne ograničavajte se nikada!

U našem narodu je uvreženo mišljenje da kada nam je dobro ne trebamo se tome radovati i uživati, već treba kukati kako se slučajno ne bi urekli. To mi nikada neće biti jasano, to vam je isto kao da se odričete radosti zarad tuge.

Uvek imajte na umu da sve loše što vam se dogodi ima svoju pozitivnu stranu. Ne postoji, niti može postojati, samo negativna strana stvari. Ako ništa drugo, ono barem znate u kom smeru trebate da idete i gde više nikada nećete doći, a to nije mala stvar. Prihvatite da je problem uvek u vašoj lenjosti i da vam je zapravo lakše da kukate, nego da zasučete rukave i uzmete život u svoje ruke. Komotnije je u hladovini kukati, koliko god to zvučalo apsurdno, nego se truditi i raditi na sebi, ali mi ljudi smo čudna bića.

Mnogi od vas se sada pitaju pa šta je to sada šta treba da uradim da bi mi bilo bolje?

Prvo i osnovno prestanite sa kuknjavom!

Zatim odlučite da ćete od danas bez obzira šta će vam se dešavati, u svemu tražiti samo pozitivnu stranu. Probajte tako i sutra, i prekosutra, i svakog narednog dana sve dok vam ne postane prirodno da u svemu vidite isključivo pozitivnu stranu!