Prirodom do jačeg imuniteta

Osnovni preduslov dobrog zdravlja je zdrav imuni sistem. Imunološki sistem je zadužen za detekciju patogenih mikroorganizama koji dospeju u organizam. Ako nam je imunološki sistem jak, u kontaktu sa patogenim agensom stvara antitela i ćelije imunološke zaštite koje pomažu u neutralisanju uzročnika bolesti.

Oslabljena energija uma koji posrće kroz životne lekcije, oslabljuje i sve ostale odbrambene sisteme uključijući i telesni – imuni sistem. Tada telo nije kadro da se odbrani od razih patogena.

Prilikom oslabljenog energetskog statusa određene namirnice i faktori okoline mogu naškoditi imunološkom sistemu. Prevelik unos šećera, hrana bogata konzervansima i aditivima, gojaznost, manjak fizičke aktivnosti, previše masnoća,naročito životinjskog porekla faktori su koji doprinose smanjenom imunom odgovoru.

Prečesto uzimanje antibiotika takođe može izazvati pad imuniteta poremećajem crevne flore. Prečesto konzumiranje “brze” hrane pune zasićenih masti takođe doprinose slabljenju imunološkog sistema.

Nutritivni nedostaci mogu povećati osetljivost na viruse i bakterije, tako da se u svrhu očuvanja i jačanja imunološkog sistema, posebno je obratiti pažnju koje namirniće pomažu vraćanje imuniteta.

Luk sadrži fitohemikaliju alicin, organosulfide i sumporna jedinjenja, upravo su ono što ga čini najboljim prirodnim antibiotikom i pored belog lukamoćan je saveznikom u jačanju imuniteta.

Slatki krompir jača imunitet potstičući proizvodnju dobrih bakterija u želudcu, tankom i debelom crevu dok istovremeno izgladnjuju štetne bakterije i gljivice, na taj način podstiče proizvodnju vitamina B12.

Rotkvice obnavljaju imunisistem. Sumpor koji sadrže deluje kao sredstvo protiv patogena. Ne treba zaboraviti i zeleni, nadzemni deo rotkvice koji spada među najlekovitiju hranu. Listovi su najmoćniji prebiotik koji postoji (pored divljih borovnica), poseduju vitamine, minerale, antioksidanse, fitohemikalije i alkaloide koji se bore protiv raka a takođe i antibakteriska i antivirusna svojstva što rotkvicu čini moćnim čuvarem snažnog imuniteta.

Đumbir postiče imunosistem, ima snažno antivirusna, antibakteriska i antiparazitska svojstva. Nekoliko šolja čaja od đumbira biće moćan saveznik u jačanju imuniteta.

Gljiva čaga koja raste na brezi veoma je moćan podstrek imunitetu zahvaljujući lekovitim nutrijentima koji revitalizuju broj belih krvnih zrnaca povećavajući proizvodnju limfocita, monocita, neutrofila, basofila eozinofila, tako da telo može da se bori protiv uljeza kao što su toksini, virusi i bakterije, kvasaci i buđi. Ova neverovatna biljka takođe jača crvena krvna zrnca i koštanu srž, uravnotežuje trombocite i sprečava citokinske oluje, koje su rezultat preterane reakcije tela na patogene ili toksine.

Namirnice prirodnog porekla koje nazivamo superhrana izuzetne su za jačanje imunosistema jer sadrže daleko više nutrijenata nego uobičajena hrana na koju smo navikli. Ta veća količina biološki aktivnih supstanci tj. fitonutrijenata kao što su vitamini, minerali, amino i masne kiseline posebnim mehanizmima pozitivno utiču na organizam. Treba izdvojiti kakao i maku.

Kakao sadrži veliku količinu minerala kao što su: bakar, magnezijum, kalijum, mangan, hrom i cink. Pored minerala kakao sadrži i fitonutrijenate od kojih su najpoznatiji flavanoli, koji sa potpuno druge strane pozitivno utiču na zdravlje i otpornost organizma. I ono što je važno pravi kakao sadrži ove nutrijente u dovoljnoj količini u samo par kašika. 

Maka sadrži fitonutrijente koje ne sadrži ni jedno drugo povrće na svetu. Najpoznatiji su makaeni, koji naučno dokazano utiču pozitivno na čitav spektar zdravstvenih problema, od balansiranja hormona do podizanja imuniteta.

U procesu jačanja imuniteta neizostavne su lubenice i dinje.

Spadaju među najbazniju hranu. Lubenice i dinje su nalik majčinom mleku, samo još korak dalje  zato što su one pre-svarene, što znači da se njihovo meso toliko lako asimiluje da naš sistem organa za varenje skoro ne mora ništa da radi s njima kada nam uđu u telo, jer su toliko bogate enzimima i određenim koenzimima. Fruktoza iz dinje napušta želudac za manje od minuta a onda ostatak tog voća pada direktno u crevni trakt i odmah ojačava i krepi telo. Kada jedemo lubenice i dinje to je kao da smo na intravenoznoj terapiji hranljivim materijama. One su pune prečišćene vode. Ta visokoaktivna tečnost vezuje se za sve vrste otrova u telu, uključujući i buđ, mikrotoksine, viruse neurotoksine, nesvarene proteinske proteine, amonijak, bakteriske toksine, izbacujući ih omogućavajući imunosistemu da se obnovi.

Šipak je takođe veoma korisna biljka u procesu jačanja imuniteta. Šipak sadrži bioidentičan, najbioraspoloživi oblik vitamina C koji postoji tj oblik koji telo najviše može da iskoristi. Prirodni vitamin C iz šipka ima najače antiupalno svojstvo u odnosu na druge izvore, pomaže da se poveća broj belih krvnih zrnaca tako što jača neutrofile, eozinofile, bazofile i makrofage, i generalno jača imuni odgovor protiv bakterija, buđi i gljivica. Šipak je naročito koristan katalizator za borbu protiv doslovno svake vrste infekcije. Sadrži veliki broj raznovrsnih antioksidanata koji su neophodni za jačanje imunosistema.

Jak imunitet može se postići i raznovrsnom i izbalansiranom ishranom, zato potražite momoć od prirode.