Kako zahvalnost privlači izobilje

Krenuo sam do grada. U liftu srećem komšiju. Lepo se obukao, doterao i ide na razgovor za posao.
– Prvo ću svratiti do crkve da zapalim sveću i pomolim se da ga dobijem.
– Hoćete li zapaliti još jednu iz zahvalnosti kada ga dobijete?
Nije mi odgovorio. Možda je pomislio kako ima blesavog komšiju. Možda samo o tome nikad nije na taj način razmišljao. Nadam se da će me ipak poslušati. Ima u toj drugoj sveći nešto zaista čarobno.

Zahvalnost privlači izobilje.

Ako smo zahvalni, samo ako smo zahvalni, univerzum nam šalje još onoga na čemu smo zahvalni. Zašto univerzum radi za nas? To je zapravo sasvim prirodno. Zaboravili smo to, ali sreća je naše prirodno stanje. Izobilje je naše prirodno stanje. Nije to sebičnost, nije gramzivost, nema to nikakve veze sa time da li smo to zaslužili ili da li to možemo da nekako platimo. Mi to jesmo!

Izobilje mimoilazi samo onoga ko stalno misli kako nema.

Iako je stanje izobilja nama sasvim prirodno, data nam je slobodna volja i alat kojim možemo da menjamo svoj svet. Taj alat, to su naše misli. Ako stalno mislimo na to kako nešto nemamo, univerzum reaguje na naše misli i kreira sve veće i dublje odsustvo. Nema te osobe koja nema ništa, ali su oni koji ne umeju da budu zahvalni na onom što imaju mnogobrojni. Ne znamo trik i zbog toga sami sebe prevarimo i dozvolimo da nas sopstvene misli gurnu u bedu. Raščistimo te blokade i mi možemo da pretvorimo neznanje u mudrost, strah u ljubav, a patnju u izobilje.

Treba naučiti kako se ispunjenost prima.

Stomak koji je u grču ne može da primi hranu, čak i ako je prazan. Šta je pohlepa, zavist, gramzivost ili strah od neimaštine nego grč? To su osećanja koja nas blokiraju. Neki učitelji zato nekada nešto poklone, daju sa njihove strane, kako bi se osoba opustila. Džaba je to ako osoba ne promeni svoj stav i ne izleči sebe zahvalnošću! Desiće se jedna od dve stvari: stvoriće se zavisnost od učitelja ili još veći očaj što je još jedan pokušaj propao. Vi lečite sebe – nađite nešto lepo u sebi, na sebi, oko sebe, u drugima koji su vam bliski i budite zahvalni.

Izobilje je jedno!

Tehnika koja jednom uspe, rado se i lako praktikuje svakodnevno zato što imamo iskustvo da ona daje rezultate. Videćete, univerzum će vam dati ono na čemu ste zahvalni. Ako ste zaista zahvalni i zbog malo novca koje imate, dobićete još jer možete da primite. Malo ljubavi vas ispunjava, ali ako ste zahvalni, kapacitet za ljubav raste i još ljubavi ulazi u vaš život. Neverovatna stvar: ako na taj način prizovete samo ljubav ili samo posao ili samo novac, polako će to izobilje početi da privlači i ostale „vrste“ izobilja. Vi ćete to učiniti sami! Zašto? Kako? Isto tako – zahvalnošću, zato što smo svi zaslužili da budemo i srećni i nasmejani i voljeni i zdravi i ispunjeni.
Bili ste nekada u Urgentnom centru? Samo pet minuta u takvoj sredini lako učini da shvatimo koliko imamo, ma kakvi da su naši trenutni problemi. Muka je samo u tome što je takva zahvalnost kratkog daha. Od sedam milijardi ljudi na planeti vi ste u onoj jednoj koja ima krevet, vodu za piće i kupanje i makar jedan kuvani obrok svakog dana. Pokušajte da za te stvari jednom dnevno kažete hvala.
Zahvalnost prema svakom deliću vašeg malog izobilja je ulaganje u još toga što donosi osmeh na vaše lice. Ako od pet stvari nemate četiri, usredsredite se na tu jednu koju imate i pomazite je svojom zahvalnošću. Ta jedna „rodiće“ vam sve ostale četiri. Probudite se svakog jutro kao ja, samo jednom mišlju:
Danas sam zahvalan.

11 mišljenja o tekstu “Kako zahvalnost privlači izobilje

 1. Pored toga što je tekst odličan, na vrlo jednostavan način kroz slikovite primerimere objašnjavaš kako treba posmatrati situaciju u kojoj se nalazimo i šta treba da nam bude sledeći korak.
  U potpunosti se slažem sa stavovima koje si izneo jer ih primenjujem i meni je pomoglo.
  Hvala ti što pored svih obaveza nađeš vremena i za pisanje, mnogo mi znači.

 2. Žarko sjetio si me na moje riječi, koje sam često upućivala svojem najstarijem sinu. Često je, kao dječak, bio nezadovoljan što nema ovo ili ono. Bilo mu je krivo, jer ima brata i dvije sestre, nismo bili imućni, pa mu nismo mogli kupiti baš ono što je želio imati, a njegovi imućni prijatelji su imali toliko toga. Puno puta sa mu rekla: Sine nemoj bit nesretan zbog nečeg što nemaš, budi sretan zbog onog što imaš. A imaš brata i dvije sestre, ti si bogat. Nemoj biti nesretan što nemaš, budi sretan što imaš ono što se ne može kupiti. Ne znam jer me je shvaćao što mu govorim, ali danas, kad ima trideset godina veli da je je sretan i presretan jer ima brata i sestre. I kaže mi sin da se sjeti mojih riječi: Budi sretan zbog onog što imaš, a nemoj biti nesretan zbog nečeg što nemaš. Ja sam sretna što imam dobru djecu, i ponavljam to u sebi svaki dan puno puta. Ta činjenica, ta svesnost o njihovoj dobroti mi daje snagu i volju za sve što radim. ( Sada sam sretna i zbog tvojih predobrih tekstova, iako te baš i ne poznajem, a čini mi se dok čitam tvoj blog, kao da si neko od mojih najbližnjih). Laku ti noć želim !

 3. Predivno je kada u nečijim mislima čuješ nešto što te potseti na davno zaboravljene istine. Hvala Vam!!!
  Nadam se da će biti prilike i da Vas upoznamo i uživo slušamo te divne misli.

 4. Pogledajte ovu prelepu sliku ispod naslova. Šta obično kažemo? Jao kako divna slika.
  A da li ikada pomislimo drugačije i kažemo: Zahvalan sam što imam oči da je vidim. Sve nam se podrazumeva a tako samo gubimo osećaje i tonemo u bezvolju.
  Biti zahvalan za stvari koje obično podrazumevamo vodi ka zdravlju i svakom izobilju!

 5. Pises iz srca, pomazes od srca. To se i vidi i oseca. Sjajan tekst, kao i svi prethodni. Ne znam sta da kazem, sem da sam zahvalna sto sam te upoznala i sto si mi pomogao da mnogo bezbriznije i kvalitetnije zivim.

 6. Ovo je tekst koji citam drugi put, sada cu ga i odstampati da mi bude uvijek pri ruci i da ga podjelim sa onima koje volim. Cesto zaboravimo koliko je vazno biti zahvalan i srecan sa onim sto imas, bez obzira da li ce to privuci izobilje. Dovoljno je da nam to donosi mir a sve sto dolazi kao nagrada da nas uci da dajemo i sirimo dalje.
  Hvala Vama na vremenu koje odvojate za ove mudre savjete. Zahvalna sam sto mogu da Vas citam i da ovo pisem 🙂

 7. svojim dugogodišnjim iskustvom potvrđujem istinitost ovakvog pristupa životu. Naslijedila sam ga od svoje majke bez nekog velikog razmišljanja a kasnije u ratnim vremenima se pokazao kao spasonosan. Zlo se samo dobrim može pobijediti. Vatra se vatrom ne gasi. Ako Bogu zahvaljujemo za ono šta nam omogućava, Njemu se sviđa naša molitva i šalje nam sve više blagoslova i tako u beskonačnost. Zahvalnost je stanje MIRA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *