Egom protiv ljubavi

Kod mene je po savet nedavno došao jedan mladić u veoma lošem stanju. Sve se raštimovalo kod ovog momka: često je imao alergije, ostao je bez novca, nije imao posao, a na emotivnom planu bio je jako usamljen. Već posle prvog dijagnostičkog pregleda otkrio sam uzrok stanja.

Alergija je odgovor emocionalnog sistema koji želi da se oslobodi potisnutih emocija. Um je pokušavao da ukaže na duboko ukorenjen strah. Momak se osećao primoranim da što pre odraste i da se osamostali. Preminuo mu je otac, majka je bila stara tako da se to od njega očekivalo kao normalan sled događaja, a i bilo je vreme.

Strah od preuzimanja odgovornosti za sopstveni život pritisnuo ga je: nije želeo da odraste, i njegova alergija je podsvesno predstavljala način da se dobije saosećanje, podrška i pažnja. To je zapravo bio vapaj za ljubavlju jer je shvatio, pritisnut, da oseća da je usamljen. Nije želeo da se menja, što zbog razmaženosti, što zbog nadmenosti, a čeznuo je za ljubavlju. Stanje se samo pogoršavalo tako da se povukao u sebe i tako je došlo do gubitaka na svim poljima života.

Ukazao sam mu na ono sa čime izbegava da se suoči. On je inteligentan, ali je ta vrlina u ovoj situaciji bila mana jer je ego stavio inteligenciju pod punu kontrolu pa je samo nalazio izgovore za svaku situaciju koja bi se pojavila sa namerom da ga promeni.

Ponudio sam eksperiment: da samo dve nedelje pokuša da živi po drugačijim pravilima života u odnosu na one na koje je navikao. Dakle, zdravorazumski i u skladu sa zakonima univerzuma.

Zdravstveno stanje se prvo, i to vrlo brzo, značajno poboljšalo i alergija je nestala. Čak je pronašao posao i sasvim spontano ušao u emotivnu vezu sa devojkom koju je na tom poslu upoznao.

Na kratko smo ego doveli u red snagom dokaza i praktične primene. Odlučio je i zamolio me da od mene uči veštinu življenja. Pristao sam. Dobio je priručnik i domaći zadatak. Činilo se da je problem rešen, on je bio sposoban da nastavi svoj život sam i da brine o sebi, ali sam se prevario. Samo mesec dana se nismo videli, i eto ga jednog dana u mojoj kancelariji. U rukama je nosi priručnik, otvorio ga negde po sredini. Priručnik je bio sav iškraban i na par mesta prepravljan!

Zašto si to uradio sa priručnikom? – pitam ga.

Opet mi je loše, nemam ni devojku a ni posao! – rekao je tonom punim osude. A priručnik sam prepravio jer se ne slažem sa suštinom!

Da je to kako ti misliš da treba živeti bilo ispravno, ti ne bi ni bio u tom stanju, štaviše, ne bi nikad ni došao do mene. Ne bismo se ni upoznali! To što si ti prepravio i u priručniku i u sebi, to je bila suština koja ti je pokazala kako je to biti zdrav, imati zdrave emocije, posao i novac. Sad si se vratio na početak i došao si da me pitaš zašto si opet loše. Idi kući i razmisli o svemu još jednom.

Ćutao je gledao me kao da sam mu ja doneo svu muku koju sreće u svom životu.

Ako kažeš da ti je dobro kako jeste i ako ne želiš ništa da menjaš, samo reklamiraš svoje neznanje, slabosti i kukavičluk.

Sličan primer desio se sa jednom starijom gospođom. Došla je kod mene jer je trpela jake bolove u zglobovima u šakama. Bol je bio toliko jak da nije mogla da pokreće ruke! Svi lekarski nalazi bili su u redu. Poslednji put su je ispratili iz ordinacije sa dijagnozom hipohondrije – tako su je se rešili. Pregledao sam je i ustanovio da zaista trpi bolove, ali sam lako utvrdio uzrok tog misterioznog bola.

Vaši zglobovi ne mogu da se kreću, ruke su vam postale sasvim krute. Uzrok je nešto obrnuto: postali ste emocionalno kruti, pa ste svoje zglobove učinili nepokretnim! – žena me je gledala pravo u oči, a njen suprug pravo nju!

Zapaljenje zglobova ukazuje na otpor prema emotivnosti. To je u njenom slučaju bila teškoća da se preda svojim emocijama. Naš ego često ima opravdanje, pa to nadomeštamo tako što se okrutno ponašamo prema onima prema kojima bi inače trebalo da pokažemo te emocije. Kao da su oni izvor našeg problema, a zapravo je sasvim obrnuto. Tako nastaju blokade, nedostatak pokretljivosti energije u zglobovima. Jednostavnije rečeno, роvlačimo energiju iz tog dela tela; ručni zglobovi energiju usmeravaju iz srca u šake, pa tako možemo da izrazimo svoju pažnju i osećanje ljubavi. Ovi zglobovi nam takođe omogućavaju da slobodno izrazimo kreativnu i radnu energiju. Disfunkcija bilo kog od ovih zglobova može ukazivati na strah od izražavanja ove vrste energije, ljutnju ili оtpor prema njoj.

Srećom, suprug je bio prisutan, pa joj nije vredelo da poriče sve što sam rekao. Vrlo lako smo pronašli uzrok poremećaja u njenom ponašanja u izražavanju emocija. Bila je sebična, želela je svu pažnju samo za sebe. Deca su odrasla, osamostalila se, krenula u sopstveni život i to je bila inicijalna kapisla za takvo okrutno ponašanje: optužbe za sve ono što ona prva nije davala drugima – ljubav i emocije prema bližnjima. Domaći zadatak je bio veoma jednostavan i krajnje konkretan:

Odmah zaustaviti optuživanje drugih i sebičnosti, pojačati razumevanje i ljubav prema bližnjima. Dogovorili smo i to da muž bude neka vrsta supervizora. Sledeći susret bio je zakazan za nedelju dana. Gospođa je ušla prva i s vrata mi rekla:

Ljuta sam na vas! Mene još uvek bile zglobovi. Vi ne znate svoj posao, dok ja patim i trpim nesnosne bolove!

Nije ništa radila od onoga što ste joj rekli. Ponašala se još gore i okrutnije prema svima nama! – rekla je njena ćerka koja je ušla za njom u kancelariju.

Izađite napolje! Vi želite da patite i zaslužujete bol! Ne želim da trošite moje vreme i vreme onih koji žele sebi da pomognu!

Ne možete očekivati boljitak i rezultate ako nastavite da se ponašate i razmišljate na isti način!