Ljutnja je odraz vas samih

U moju kancelariju s vremena na vreme dođe neko narogušen i vidno besan. To je uvek prilika za razgovor uz topao čaj.

  • Kako da se ne ljutim? Pa sve u mom životu me dovodi do ludila!
  • Život nam je dat da budemo spokojni i srećni, u svakom blagostanju.

Gledala me je u tako intenzivnoj neverici da sam zaista počeo da se pribojavam da će se sve muke koje je donela tog dana slomiti na meni. U najboljem slučaju dobiću vruć čaj po glavi.

Mogao sam joj reći:

Mi smo mala energetska ćelija i da bismo bili zdravi i zadovoljni, treba da budemo u skladu sa celim energetskim organizmom u kome živimo.

I ona je bila svesna tog velikog organizma za koji sama koristi reč Bog. Ima i ona tu potrebu za skladom, ali eto danas, baš danas ju je neko „isekao“ kolima na putu do mene i to je bilo dovoljno da je sasvim poremeti. Počela je odmah s vrata i nije se zaustavljala, nižući optužbe. U jednom trenutku sam je i ja „isekao“:

  • Možda je žurio u bolnicu da zatekne bolesnu majku u životu? Zar nije i to moguće? Šta mislite, zar nije i to moguće?

Zavladala je tišina. Ta misao retko kome sama padne na pamet – ljutnja je već naučena reakcija na nešto što smatramo „nepravdom“. Pocrvenela je, nije joj prijalo. Otišla je do toaleta na kratko i brzo se vratila. Pogledala me je pravo u oči:

  • Ja bih u tom slučaju isto tako vozila.
  • I ja bih.

Zavladao je istinski duhovni mir ispunjen praštanjem i razumevanjem. Otvorila su se vrata za lekoviti deo razgovora, uz čaj.

Šta je zapravo ljutnja?

Ljutnja je kao i svaka druga agresivna emocija. Ima rušilački potencijal i prvu stvar koju će uništiti je naš sopstveni mir.

Naš ego je stao pred jedno ogledalo u realnom svetu i uočio katastrofu:

Nismo onoliko savršeni kako nam se to obično čini.

E to nije lako podneti! Svako od nas ima visoko postavljen uzor u odnosu na koji smo vaspitavani. Očajnički se trudimo da ga dostignemo, a kada nam to ne polazi za rukom, umemo i da obmanemo sebe jer zaista želimo da budemo najbolja verzija sebe. Nesavršenost je slika koju ego ne može da nam dozvoli da vidimo i onda žuri da ljutnjom zaleči našu povređenu sujetu. Naravno da je uvek kriv neko drugi!

Zašto se mi ljutimo na druge?

Biti ljut znači zahtevati kontrolu nad svim onim na šta smo ljuti. To je izraz nemoći jer nismo spremni da izađemo na crtu sopstvenom neuspehu.

Hajde da vežbamo da mislimo konstruktivno! Osoba ili situacija koja je izazvala ljutnju poslata je da nam pokaže sliku našeg realnog stanja. Možemo li da primimo lekciju koju nam je svemir poslao? Da li smo spremni da se menjamo?

Moja ljutnja i ja

Niko ne kaže da je stanje na ulici sjajno i bajno. Ne živimo baš u oazi mira i vrline – negativno se kupi sa svih strana, ali ostaje na površini kao čičak na odeći. Šta se desi sa čičkom kada stignemo kući? Počistimo pantalone pred vratima i u kuću ulazimo čisti. Tako je i sa onom energijom koja nam se nakupi, posebno ako se ozbiljno bavimo svojim duhovnim životom. To se dešava sasvim prirodno, osim ako mi tu energiju ne pozovemo unutra – e tu će početi pravi problemi.

Budite uvereni: ono što je danas čir pred pucanjem, još juče mogla je biti vaša ljutnja. Propustili ste priliku da učite, da sebe promenite i ozdravite. Posadili ste je u sebe i izrastao vam je čir.

Šta onda da radim kad se naljutim? Da mu izađem iz kola i da odmah tu, na liscu mesta istresem šta imam? Bolje to nego da gutam ljutnju, zar ne?

Uvreda je stigla i naše je da je uzmemo kao priliku. Ako svoju ljutnju iskalimo na nekoga ko je u suštini poslat da nam pomogne, zatrovaćemo svoju dušu i svoje telo. Ne samo da nećemo napredovati na ličnom planu, već prolivanjem ljutnje i besa zalivamo seme bolesti za sebe, pa čak i za svoju decu. Promislite dobro: modele ljutnje i odgovore na takve izazove najčešće smo i sami naučili od roditelja.

Dobar početak tog preko potrebnog rada na sebi mogu da budu pitanja koja ćete postaviti sebi:

  • Na koji način sam izazvao ovakvo ponašanje?
  • Šta iz ovoga mogu da naučim o sebi?
  • Zašto se zapravo ljutim?

Ova pitanja vratiće vas sebi i povezaće vas sa izvorom nepresušne, čiste energije koja vam je toliko potrebna. Koliko god vam se činilo da ovu situaciju niste zaslužili, nemojte propustiti priliku da sebi darujete svu moć svemira. Dozvolite da vas na ovaj način vaša ljutnja izleči ljubavlju koja ispunjava ceo svemir.

Ti mene uvredom, ja tebe osmehom

Retko ko može da poveruje da je svaku budalu za volanom poslao svemir sa lekcijom baš za nas. Čemu toliko nepoverenje prema svemiru? Ako je neko prekoračio svoja ovlašćenja, ima ko će da podeli i kaznu i nagradu. Mora da ste čuli za zakon karme? Zakoni svemira nisu kao ovi zemaljski – tu nema brisanja na vezu.

Šta da radim kad se sama nađem oči u oči sa ljutom osobom?

Za početak, setite se da u ljutnji nije lako biti smiren. Ne dolivajte ulje na vatru. Ako ne znate kako da se s time nosite, povucite se iz situacije. No, ako ste na vreme vežbali šta da radite sa sopstvenom ljutnjom, neće vam biti teško da se snađete i u takvoj situaciji. Isto ono što treba vama kad ste ljuti, isto to treba i drugima kad su ljuti.

Udarite na ljutnju saosećanjem! Nema tog besa koji iskren osmeh i saosećanje nije moglo pobediti.

Suprotno osećanje će ublažiti eksplozivnu reakciju. Ljubav i saosećanje pašće kao kiša na razbuktalu vatru besa i ljutnje. Znajte da osoba pored vas ne može ostati imuna, bez obzira da li se u trenutku snađe u tome kako da pokaže novu emociju. „Isekli“ ste je u tom putu ljutnje i, što je najvažnije, iz te situacije oboje ste izašli kao pobednici.

Bavite se sobom i ostavite drugima istu priliku. Bavljenje drugima, pa čak i njihovim ljutnjama stvara nezdravu vezu koja stvara emocionalne dugove. Jednom rečju, kada ta osoba bude plaćala za svoju ljutnju, i vi ćete biti deo tog računa.

  • I šta ja sada da radim sa gospođom koja mi svakog dana iz trafike zagorčava život? Mršti mi se dok plaćam svoje cigarete kao da sam joj pola familije pobila?
  • Osmehnite joj se kao da vam je upravo overila listić za loto na kome ćete dobiti sedmicu…i ostavite pušenje.

Na sledeći sastanak došle su zajedno. Očigledno je da su se sprijateljile.