Prirodni adaptogeni

Jedan od najvećih činilaca koji obara naš imuni sistem je svakako stres. Postoje namirnice biljnog porekla koje pomažu savladavanju stresa. One se zovu adaptogeni. To saznanje nije otkriće savremene nauke iako se o njima govori tek od skoro. O njihovom značaju govorila su drevna učenja još pre nekoliko hiljada godina.

Postoji bezbroj razloga za uključivanje adaptogena u svakodnevnu ishranu. Ove biljke štite telo od posledica stresa, podstičući pozitivno raspoloženje, pomažu jačanje imuniteta, povećavaju fizičku izdržljivost, olakšavaju fokusiranje i podstiču bolju koncentraciju.

Adaptogeni imaju zaštitnu aktivnost koja potiče od regulacije homeostaze putem nekoliko mehanizama delovanja, koji su povezani sa hipotalamično-hipofizno-adrenalnom osom i regulacijom ključnih medijatora stresnog odgovora.

Prema tome adaptogeni imaju anti-zamorni učinak koji povećava sposobnost mentalnog rada na pozadini stresa i umora, posebno u toleranciji na mentalnu iscrpljenost i pojačanu pažnju. Pokazuju i neuroprotektivnu, antidepresivnu i CNS stimulativnu aktivnost.

Takođe ukoliko postoji hormonski disbalans, adaptogeni pomažu u ostvarivanju uspostavljanja balansa. Poremećaj nivoa hormona stresa kortizola, može doći do anksioznosti, povećaja telesne težine, rizika od pojave dijabetesa, srčanih problema i sniženog nivoa energije. Stres je usko povezan sa digestivnim tegobama, ubrzava starenje, a utiče i na rizik od pojave kancera. Neželjeni efekti hronično povišenog kortizola mogu uključivati: anksioznost, sindrom hroničnog umora, čest pad imuniteta, nervozna creva, probleme sa tiroidnom žlezdom, kancer i drugo.

Maka je jedan od najačih adaptogena u biljnom carstvu. Ova moćna Peruanska biljka značajno povećava energiju, izdržljivost, fokus i balansira hormone.

Žen šen je poznat adaptogen, poboljšava mentalne performanse i sposobnost da se nosimo sa stresom. Žen šen deluje antidepresivno, antioksidativno, snižava krni pritisak i šećer u krvi. 

Ashvaganda, poreklom iz Indije, kao snažan adaptogen pomaže u smanjenju napetosti i anksioznosti, jača imunitet, usporava starenje, smanjuje zapaljenske procese u telu itd.

Sladić, biljka iz naših krajeva, povećava energiju i izdržljivost, podstiče imuni sistem, utiče na zdravlje reproduktivnog trakta što je svrstava u snažne adaptogene. Sladić deluje antibakterijski, antivirusno i odličan je kod respiratornih tegoba.

Radiola, poreklom iz Sibira,  snažan je adaptogen koji uspešno snižava nivo stresa, utiče na bolji san,  pomaže u lečenju depresije. Radiola snižava proizvodnju kortizola i povećava nivoe proteina otpornih na stres, štiti od zračenja i izloženosti toksičnim hemikalijama, jača srce i jetru, poboljšava pamćenje i produžava dugovečnost.

Gljive kordiceps, reiši, šitake i maitake, koriste se više od dve hiljade godina u kineskoj medicini i poznate su po svom jakom antioksidativnom svojstvu. Ovi adaptogeni imaju snažno antitumorsko delovanje i brojne imunološke prednosti za organizam.. 

Astragalus, veoma cenjeni koren u kineskoj medicini, utiče na smanjuje stresa, jača imuni sistem, deluje antiinflamatorno, smanjuje alergije, umor, nedostatak apetita izvazvanog hemoterapijom, spečava nastanak anemije. Jača organizam i stimuliše energiju.

Adaptogeni imaju sposobnost da pomognu u otklanjanju negativnih učinaka stresa kao i da regenerišu organizam. Oni su kao i sva lekovita hrana samo dopuna našem unutrašnjem radu na spoznaji svog mesta u sopstvenom životu. Nemojte zaboraviti da je presudan vaš um i da glavnu ulogu imate vi sami, sve ostalo je samo dopuna tom procesu.