Kako da budete u sadašnjem trenutku

Pročitao sam negde da je vreme najveći serijski ubica jer smo potpuno okupirani njegovim prolaskom. U toj opsesiji zaboravljamo da je jedino važno ono što je u sadašnjem trenutku. Zaboravljamo da je sve što imamo i što je vredno življenja isključivo sada i ovde. Naš UM je odgovoran što je naš fokus uvek negde tamo, u prošlosti ili budućnosti, u brigama ili željama.

Već nekoliko puta sam pričao i pisao da je ključna stvar u ovladavanju sopstvenim životom sadašnji trenutak. Često ljudi misle da jesu u sadašnjem trenutku a u isto vreme razmišljaju o mnogim drugim stvarima.

Da li ste dok šetate ulicom svesni baš svega oko sebe ili ste zaronjeni u svoje misli, brige i namere? Da li ste na koncertu prepušteni uživanju ili fotografišete događaj, postavljate Story na Instagram ili Post-ujete na Facebook? Da li u trenutku kada ostanete sami okupirate sebe društvenim mrežama na mobilnom telefonu ili mirno sedite i uživate u trenutku u kojem ste?

Život u sadašnjem trenutku podrazumeva da ne reagujemo, impulsivno i nesvesno, već da odgovaramo na sadašnji trenutak, ovde i sada, bez projekcije.  U tome nam neće pomoći pokušaj racionalizacije i analiza događaja, jer se blokirana energija rešava na energetskom nivou.

Za početak potrebno je samo da naučimo kako da budemo prisutni u tišini sadašnjeg trenutka. Da se ne bojimo da ostanemo sami sa sobom. Da pokušamo da budemo oslobođeni od svega što smo sebi nametnuli u jurnjavi preživljavanja. Potrebno je samo da naučite da propuštate kroz sebe ono što se dešava u sadašnjem trenutku. Da naučite kako da ne tražite čudotvorne procese isceljenja već da postanete proces sadašnjeg trenutka.

Za početak evo jednog konkretnog predloga – meditacija tišine:

Pronađite udoban položaj, opustite telo i onda počnite svesno da dišete. Fokusirajte se samo na disanje, kada naiđu neke misli samo ih eliminišite koncentracijom na disanje. Nemojte se vezivati za misli, neka samo protiču.

Ošo je rekao: kao što se ne vezujete za kapi u reci koja teče, dok je gledate, tako pustite i misli da protiču, ne vezujte se za njih.

Zatim pokušajte da se fokusirate samo na trenutak u kome ste, na sadašnji trenutak. Ništa drugo ne postoji, ni prošlost sa svojim brigama, ni budućnost sa svojim strepnjama. Pokušajte da budete kao u nekoj kapsuli sadašnjosti u kojoj ne postoji ništa osim vas i trenutka u kome ste. Kroz tu kapsulu ne mogu da prodru ni misli, ni vaše jer ne postoje, ni tuđe jer vas ne zanimaju.

Pošto ste odlučili da budete u sadašnjem trenutku, bez misli iz prošlosti i budućnosti, pokušajte da osluškujete svoje telo, slušajte svoj dah. Ulazite sve dublje i dublje sa svakim novim udahom i izdahom. Sa svakim izdahom ste sve opušteniji i opuštenije, vaše telo je sve dublje u stanju relaksacije. Sa svakim udahom u vaše telo ulazi svetlost koja ispunjava svaku vašu ćeliju. Vaše ćelije svetle ispunjene životnom energijom. Nestaje nemir, strah, strepnje, slutnje, brige. Nestaje sve. Postoji samo sadašnji trenutak.

Potpuno ste svestni da u vašoj kapsuli sadašnjosti ne postoji nista osim vas i životne energije. Sve loše je nestalo a njeno mesto je popunjeno samo dobrobitima koja vam pripadaju. Ta činjenica vas ojačava jer nema ničega što vam oduzima energiju. To  ojačava sve vaše mehanizme odbrane. Postajete dominantno svoj gospodar i ničiji sluga, ni straha, ni tuđih misli ni namera, već samo svoji.

U toj potpunoj prisutnosti u sadašnjem trenutku vaša energija postaje jedno sa univerzumom i Bogom. Nastavite da dišete sa znanjem da ne postoji ništa osim sadašnjeg trenutka kome ste prepušteni i u kome uživate jer ste kod kuće. Ostanite u meditaciji tišine koliko vam prija.
Na početku će vam biti teško da izađete na kraj sa mislima ali što se više budete trudili to će vam biti sve lakše da preuzmete potpuni kontrolu nad njima.

Kasnije ovaj trenutak mira možete izneti i van svoje meditacije tišine, možete ga osvestiti i zadržati u svakom drugom trenutku tokom dana. To stanje može biti vaša dobra baza za sve.
Oslobodite se svih tehnika i rituala. Postanite trenutak u kome ste i videćete koliko ćete ojačati u svakom smislu svog postojanja.