Kako da izađete iz problema?

Mnogo je ljudi koji su u problemu i koji ne vide izlaz iz svog stanja. Često mi pišu tražeći pomoć. Često se isti problemi i stanja ponavljaju… Izdvojio sam jedan koji na najbolji način opisuje ostale:

Molim vas pomozite mi savetom. Već godinu dana stojim i tapkam na istom mestu. Donela sam pogrešne poslovne odluke, pala sam na samo dno. Bez posla sam. Imam svoj cilj, svoje vizije, ali me koči strah od ponovnog neuspeha. Želela bih krenuti napred. Krenem, pa stanem. Previše slušam druge oko sebe, umesto vlastito srce. Šta mi se dešava? Kako da se pokrenem i ostvarim svoj cilj? Unapred hvala na odgovoru!

Ukoliko ostanete tu gde jeste i radite ono što radite, očajavate, nikuda nećete stići i ništa se neće promeniti. Ako želite da promenite trenutno stanje morate uradite sve ovo:

 KORAK 1: Odlučite da krenete napred

Dok vi ne odlučite da idete napred ništa neće samo krenuti. Odlučite svojim mislima i oblikujte ih tako da vaš fokus bude samo na željenom cilju. Bez obzira da li ste nešto doživeli ili tek maštate, za vaš mozak to je identična informacija. Ukoliko se okupirate prijatnim mislima realizovanog cilja, vaš mozak će generisati energiju u skladu sa vašim mislima. Po zakonu privlačnosti biće privučene energije iste po energetskog frekvenci. Za početak, to je i više nego dovoljno.

Budite na zdrav način fokusirani na realizovani cilj, a da biste došli do njega, govoriću vam dalje o čitavom procesu. Za početak, izazivate u sebi stalni osećaj prijatnosti, osećaj kao kada vam se nešto lepo desi. Takva osećanja uvek nagoveštavaju poboljšanje vaše energetske vibracije i uvek znače popuštanje otpora našeg uma.

Vaš otpor je jedini faktor koji vas sprečava da realizujete sve one divne stvari koje vam trebaju ili koje priželjkujete. Sve što smatrate lošim postoji samo zbog otpora vašoj prirodnoj dobrobiti i svakom blagostanju koje vam je namenjeno i koje dolazi iz Izvora.

KORAK 2: Ne okrećite se iza sebe

Da je normalno da idemo unatraške, imali bismo oči na leđima! Prošlost ne postoji, ona je završena, postoje samo niti kojima nas misli drže vezanim za to što pokušavamo da vratimo.

Šta je bilo, bilo je, kako god da jeste sada, tako je kako je. Uradili ste kako ste uradili, kako ste najbolje mogli u tom trenutku, kako vam je bilo zapisano. Ono što je završeno ne možemo vratiti i promeniti zato ga trebamo pustiti. Ukoliko kažemo: ali ja ne mogu da prestanem da mislim o tome, žao mi je, teško mi je… E, pa baš tako kako se osećate vezano za to, tako će vam biti zauvek, i još gore i gore. Pa vi odlučite da li to želite. Ako je tako, onda ste sami krivi za to jer je to bila vaša odluka!

Shvatite da je sada uglavnom samo mesto sa kojega prelazite na ono što je sledeće. Ako ste okrenuti unazad, okrećete se ničemu jer ono što je završeno ne postoji. Ne možete poći dalje unapred. Život teče dalje, u ono što sledi.

KORAK 3: Ne osuđujte sebe, druge i situaciju koja vas vezuje za problem

Odgovorno vam tvrdim: od osude niko nikada nije imao koristi, pa nećete ni vi! Osudom se dublje vezujete za problem kao za kamen koji će vas sve dublje i dublje vući na dno stanja koje želite da promenite. Ponavljam, šta se dogodilo, dogodilo se. Shvatite da je sve to bila vaša lekcija. Niste vi cvet u vazi koji ne sme da se pomera i koji je u ovom životu samo za ukras. Budite fleksibilni, razmišljajte otvoreno, pravite razumne kompromise i zapamtite neće vam pasti kruna s glave ako želite da vam bude bolje ili ako priznate da ste vi možda krivi.

Na kraju krajeva koliko god ste imali ružno iskustvo ono je imalo neki razlog. Razmislite na primer o ovome: kad vam se god dogodi nešto loše, nešto što niste želeli, tog trenutka zasigurno znate šta je ono što želite. Možda vam je to baš zbog toga i poslato je ste počeli da gubite svoju viziju ili ste se zatvorili u nečemu što nije dobro za vas.

S obzirom na to da vam je u tom trenutku „nasilno“ izazvana snažna reakcija, iskoristite tu energiju kako biste se pokrenuli napred. Ne očajavajte, to je suprotno od onoga što trebate da uradite!

KORAK 4: Ne brinite!

Kao što sam već mnogo puta rekao, misli su energija koja privlači sebi. Čime sebe okupirate u mislima takvu energiju i privlačite pa će vam tako i biti.

Briga je tamnica u kojoj sebe lišavate slobode. To stanje je samo stvar shvatanja, zato što znajte da niko ne može da uđe u vas i emituje energetske vibracije umesto vas jer vaše misli su u vašoj glavi. Samo vaše misli i njihova energetska vibracija utiču na kvalitet vašeg života.

Stoga je krajnje vreme da primite k znanju da osećaj apsolutnog mira i spokoja koju daju neke emocije i osećaj krajnje sputanosti ili nemoći koju stvaraju brige zavise samo od vašeg izbora i angažovanja.

KORAK 5: Naučite lekcije!

Nije zlo kada vam se dogodi problem ili doživite neuspeh. Loše je ako ne shvatite zašto vam se to dogodilo. Neuspesi su temelj budućeg uspeha. Greška je učvršćivanje želje, a pad stvaranje energija za brže kretanje ka cilju. Život nije ravna linija, već sinusoida koja ima svoju gornju, ali i donju stranu. Donja je samo hvatanje zaleta: lekcije, spoznaje, fleksibilnost i pozitivne promene. Gornja je samo predah u ciklusu zvanom život. Ne možete želeti da budete samo na vrhu točka u zabavnom parku jer vam se taj pogled najviše dopada. Lepota je u celom krugu – ne budite ograničeni.

Odbijanje da naučimo lekciju je isto kao da se vozite svojim kolima ka određenoj destinaciji, a da pri tome odbijate da gledate znake koji vam kopaju oči i jasno govore da ste na pogrešnom putu, a pri tom još idete u suprotnom pravcu. Kada stignete na pogrešno mesto, oplakujete svoju zlu sudbinu i krivite nekog drugog.

Uvek možete da korigujete svoj pravac, ali što ste pre svesni da ste skrenuli s puta, vaše putovanje biće i bolje i brže. Ključ prihvatanja svog života takvog kakav nam je dat leži u svesnom izboru predmeta razmišljanja, s tim da pri tom pažljivo vodite računa o tome kakav osećaj izaziva u vama pojedina misao ili događaj. Ako niste svesni tog osećanja, ne možete znati gde se nalazite. Setite se, loše osećanje nam ukazuje da je to što nam se događa u suprotnosti sa našom dušom i obratno.

KORAK 6: Transformišite svoje emocije!

Osećate strah? Shvatanje šta tačno osećate pomoći će vam da budete svesni koliko dopuštate ili se odupirete nečemu što želite. Što se gore osećate, to manje dopuštate vezu sa Izvorom jer sebe zatvarate i izolujete. Što se bolje osećate, makar osnova za to bila samo mašta i uživanje to ćete pre dopustiti povezanost sa Izvorom. Tada vam dolazi svako blagostanje koje vam je namenjeno.

Kako to da uradite?

Jednostavno, transformišite emocije:

Bez posla sam, teško mi je → Ja uživam u poslu koji je idealan za mene.

Ne mogu sebi da priuštim, nemam para. → Imam dovoljno para za sve što želim.

Sam sam i loše mi je jer nemam emotivnog partnera. → Ja sam u divnoj emotivnoj vezi sa osobom koja je idealna za mene.

Ključ je u vašim rukama, zato ne oklevajte!

KORAK 7: Napravite plan

Sad kad ste zaključili da ništa nije važnije od toga da se osećate dobro, došli ste do najvažnijeg mesta na putu: odlučili da svoj život uzmete u svoje ruke i otvorite se za sve blagodeti koje vam dolaze iz Izvora. Shvatili ste svoje mesto i odgovornost svojih misli i dela. Odabrali ste da idete napred, ne okrećući se iza sebe.

Fokusirajte se na ono što vam pripada i ono što želite i zakoračite napred.

KORAK 8: Hodajte napred – tamo vam je mesto!

Kada ste svesni gde ste nakon što se nešto desi ili čak pre trenutka koji će se dogoditi, vreme je za korak dalje. Razume se, vi ste odgovorni za svaki trenutak svesti o tome šta se dogodilo, gde ste sada i u kojem pravcu treba da idete!

Uz malo vežbe, ovaj proces shvatanja i planiranja segmenta doneće vam osećaj da ste sposobni da diktirate sve ishode, prepoznate sve detalje i da sami stvarate ukras sopstvenog životnog iskustva.

Shvatite razliku između procesa i maštanja o nedostižnom. Ne fokusirajte se na imaginarni cilj koji je daleko. Samo ćete patiti jer ne možete da ga osetite zbog svojih pogrešnih odluka. Uživajte u procesu stvaranja onoga što želite i budite prisutni u svakom deliću tog delovanja.