Zelena hrana saveznik duše

Nakon prethodnog teksta gde sam prvi put pisao o hrani dobio sam od vas veliki broj poruka gde se poistovećujete sa mojim stavovima i tražite da nastavim da pišem na tu temu. Iako moje bavljenje ljudima nije na ovu temu, rešio sam da podelim sa vama neka svoja znanja koja sam stekao brinući se o svojoj ishrani.

Na početku želim još jednom da istaknem da je, za naše zdravlje ključno: na prvom mestu bavljenje sobom u smislu da nam misli, emocije i dela budu zdravi. Nakon toga zdrav pristup hrani može biti od pomoći u procesu izlečenja.

Ponavljam, nije dovoljno baviti se sopstvenom duhovnošću a jesti hranu punu pesticida, kao ni apsolutna posvećenost zdravim principima ishrane dok je um okupiran lošim mislima, emocijama a život lošim delima.

Vekovima su naučna dostignuća, koja su smišljanja da bi „unapredila“ kvalitet života ljudi, kasnije donela mnogo više lošeg. Industrijalizacija, medicinska dijagnostička sredstva, napredne tehnike kultivacije zemljišta, modifikovanje hrane, više su zla učinili nego dobra.

Tata mi je pričao kako je, kada je bio mali na selu brao voće i povrće, i jeo ih tako na licu mesta neoprane. Hajde uradite to danas ako smete! Od jednog starijeg gospodina sam čuo da, kada je bio mali, kada bi se povredio igrajući bos fudbal samo uvaljao prst u prašinu i sve bi prošlo. Danas nam to izgleda nezamislivo, dobili bi smo neku tešku infekciju.

Laički rečeno, sve je postalo mnogo prljavije iako smo u eri napredka i prečišćenih savremenih tehnologija.

Ono što prvo treba obratiti pažnju, kada rešimo da se bavimo principima hrane kao leka, jeste: da li je naše zdravlje narušeno spoljnim uticajima pa tek onda kako hrana utiče na nas.

Mnogi govore da su geni ključni u prenošenju bolesti ili barem predispozicija za njih. Po meni je to pogrešan koncept. Kao i verovanje da je autoimuna bolest slučaj kada telo napada samo sebe.

Pa koje telo napada samo sebe?

Ja verujem da su naše telo i um mnogo inteligentniji nego što misle neke prilično ograničene teorije današnjice. Telo nikada ne napada samo sebe! Sistemi u telu napadaju patogene koji uđu u telo a ne sebe. Ta teorija samo skriva nemoć da se pronađe pravi uzrok tj shvati kompleksnost i uticaj uma i istina da je naše telo samo poligon našeg uma.

Pored toga, potsećam – sami smo zaslužni za stvaranje bolesti, aktivnošću našeg uma na nivou misli, emocija i dela. Tada, na oslabljeno telo negativno utiče i još nekoliko faktora. Prvo faktor je zagađenost sredine u kojoj živimo i zemljišta na kojoj naša hrana raste. Drugi je nasledstvo zagađenosti.

Istina je nažalost da od predaka ne dobijamo samo crte lica ili karakterene sličnosti već i teške metale, radijaciju, informacije raznih patogena i druge toksine poput pesticida koje su oni uneli hranom, vodom ili vazduhom. Tu nam hrana može biti lek!

Najvažnije je znati da je uvek moguće sniziti izloženost negativnim faktorima i pomoći svom telu hranom. Moguće je detoksikovati se a uz hranu koja menja život možete da se izlečiti i zaštititi od budućih bolesti.

Neću se baviti temom da li treba jesti meso ili ne, da li je zdravije biti vegetarijanac, vegan ili živeti u makrobiotičkom režimu jer nemam dovoljno znanja o tome a i pobornik sam umerenosti i zdravog razuma. Napisaću vam par saznanja o hrani koja su meni bila jako značajna. na koji način nam hrana može biti lek.

U ovom tekstu baviću se zelenim povrćem.

Sigurno ste čuli da je sveže ceđen sok od stabljika celera jedan od najboljih isceljujućih tonik svih vremena. To je zato što je konzumiranje ovog povrća najbolji način da se alkalizuju creva i isteraju toksične kiseline nastale procesima metabolizma, jer je bogat bio-aktivnim natrijumom, što je idealno za čišćenje i obnavljanje crevne sluzokože. Takođe, ovo predivno povrće je jedan od najmoćnijih boraca protiv upala zato što izgladnjuje štetne bakterije, gljivice i ostale patogene koji su prisutni u telu i izbacuje njihove toksine i nečistoće iz crevnog trakta i jetre. Ti patogeni su često ključni uzrok upala. U isto vreme celer pomaže dobrim bakterijama da se razvijaju.

Nešto što ljudi često izbegavaju u svojoj ishrani a što je neizmerno blagotvorno za naše zdravlje je lisnato povrće. Ovo povrće, kada ga pojedemo, masira sluzokožu želudca i naših creva oslobađajući nas svih patogena koji se inaču tu nagomilavaju. Zdravlje digestivnog trakta je osnova celokupnog zdravlja. Mnogi od vas često govore da ne jedu zeleno lisnato povrće jer im pravi nelagodu nakon konzumacije. To je zapravo zbog toga što vlakna iz tog povrća rade svoj posao čišćenja. Dozvolite mu da to uradi!

Ono što je meni bilo najzanimljivije je podatak da kelj u svojim naborima ima prirodne probiotike koji za razliku od farmaceutskih probiotičkih preparata mogu da prežive hlorovodoničnu kiselinu želudca i stignu do creva gde trebaju da se nasele i pomognu našem zdravlju.

Lisnato povrće takođe pomaže da se stvori baznije okruženje, a znate svi da je upravo kisela sredina u organizmu nastala zbog mnoštva hemikalija, kiselina, pesticida, teških metala i patogena koji stalno prodiru u naš organizam, osnovni faktor nastajanja nekih teških bolesti.

Ne znam da li ste znali da upravo lisnato povrće ima najviše bioraspoloživih proteina potrebnih našem organizmu.

Porodica kupusa je izuzetno blagotvorna za našu štitnu žlezdu jer izvlači radijaciju. Sada neki od vas misle: odakle u meni radijacija? Pa barem jednom ste bili na rendgenu a raspitajte se malo koliko dnevno upijate kojekakvih zračenja. O nasleđenoj radijaciji neću ni da pričam. Kupusi su takođe savršeni štit od virusa.

Brokoli pomaže celom imunosistemu jer je izuzetan multivitamin za celo telo.

Kelj i njegova antiupalna jedinjena pomažu u borbi od virusa, njegove bioraspoložive fitohemikalije stimulišu rast ćelija i proizvodnju zdravog, novog vezivnog tkiva.

Karfiol pomaže endokrinom sistema da suzbije viruse.

Prokelj čisti jetru i druge guste sunđeraste organe kao što je slezina, pročišćava krv, snižava loš i povećava dobar holesterol.

Raštan ima jaka antibakteriska svojstva. Savršen je antibiotik.

Klice su blago prirode! One su najmoćnije za vitalnost čitavog našeg tela. Pomažu našem mozgu bogatstvom svojih amino-kiselina i enzima, izvlačeći toksične teške metale iz mozga i tako obnovljajući i ojačajući neurone. Izuzetni su borci protiv infekcija i neželjog rasta ćelija raka.

Da li ste znali da je krastavac izuzetan čistač toksina kojim smo stalno izloženi iz loše hrane? Pomaže proces varenje proteina pa tako možete iskoristiti maksimum iz onoga što jedemo. Da ne govorim o tome da je sok od svežeg krastavca najmoćnije sredstvo za podmlađivanje.

Jedite što više zelenog i pomozite svom telu da bude zdravo. Pre toga pozabavite se aktivnostima svog uma i sopstvenoj poziciji u koordinatnom sistemu vašeg života.