Imamo li tamnu stranu?

Senke su skrivene u najdubljim delu našeg bića, i predstavljaju njegov najtamniji deo.One predstavljaju bes, ljubomoru, osudu i samoosudu, ogorčenost, krivicu, sramotu, mržnju, laž, netoleranciju, nestrpljenje, manipulaciju… One su neintegrisani emocionalni naboji, koje naša duša želi da transformiše u svetlost. Ako transformišete aspekt senke, vaša pozitivna energija će raditi za vas a ne protiv vas.

Na primer, aspekt samoosude može se transformisati u samoljubav i samoprihvatanje.

Kada senke krenu da izlaze na površinu, nemojte biti ljuti i nesretni, pokušajte da budete zahvalni jer to znači da je veći deo vaše energije mobilisan, i da je došao trenutakda se tama pretvori u svetlost.

Ne ljutite se na svet oko sebe, jer on je samo ogledalo u kome je odraz onoga što je zapravo unutar vas.

Kako da transformišemo senke?

Navešću primer klijenta koji mi se žalio da ga je neposredno pre dolaska kod mene iznervirao neki smotani čovek koji je stajao ispred njega u redu u prodavnici, jer je svojom trapavošću usporavao brzinu kojom je ovaj želeo da se stavri odvijaju.

Prvo šta trebate da uradite je da postanete svesni trenutnih emocija koje su vas obuzele i da locirate odakle one dolaze. U ovom slučaju, to je bila ljutnja.

Zatim, prihvatite da uzrok nije izvan vas već u vama, i ne trošiti uzalud energiju reakcijamai mogućim sukobimasa spoljašnjim svetom koji je tu samo zbog vas i vaše lekcije.

Sledeće šta je potrebno, je da razmislite šta je to, u konkretnom slučaju, šta pripisujete drugima a zapravo je vaše! U pomenutom slučaju je bila ljutnja na sebe kao dete, jer je često trpeo uvrede oca, policajca kako je trapav, da nije pravi muškarac i da nije spreman i okretan, koliko je on to od njega očekivao. Tokom odrastanja postao je veoma okretan i sposoban čovek ali ljutnja prema sebi je ostala, blokirajući  mu mnoge aspekte života, ali on nije mogao da dokuči uzroke jer je senka bila duboko sakrivena iza osećanja niže vrednosti.

Ono šta je ovaj čovek trebao da uradi, je da oprosti sebi kao detetu. Da to dete ohrabri, da mu kaže da je u redu ako je ponekad trapavo i da ne mora sve da bude savršeno. Da je ponekad normalno pogrešiti i pokazati slabost.

Dosta toga možete i sami da uradite, na osveteljenju svoje senke, tamo gde naiđete na prepreku koju ne možete sami da rešite pronađite stručnog terapeuta.

Ono što vam toplo preporučujem je da se povremeno pogledate u ogledalo, posebno kada se dogodi neki trenutak koji će vas podsetitina postojanje senke, i naglas postavljate sebi pitanja ovog tipa, naravno prilagođena situaciji: 

 Zašto mrziš tu osobu, na koji deo tebe te potseća?

Na šta si besan, koji deo sebe ne prihvataš?

Zašto osuđuješ, koji deo tebeželiš da nestane?

Šta je razlog tvoje ljutnje, šta kod sebe ne možeš da tolerišeš?

Zašto si ljubomoran, zašto si nesiguran, koji deotebete tera na to?

Koji je uzroktvog laganja, šta želiš da prikriješ, kog tačno dela svog života ili sebe se stidiš?

Mnogo je sličnih pitanja kojima možemo stići do bolnog, neintegrisanog, emocionalnog naboja koje smo gurnuli u neku duboku fioku svog uma i ne želimo da ga se sećamo. Možete i kombinovati pitanja. Onog trenutka kada vas najače zaboli ili se vaš ego suprostavi sa nije tačno znajte da ste uboli pravo u centar mete.

Kada se uključi spoljni okidač koji vam inicira nelagodno stanje, budite srećni jer vam se nudi mogućnost da se rešite slepog putnika, nepotrebnog tereta koji ne dozvoljava da vam bude bolje. Ne tonite još dubljeu mrak svoje senke, već je osvetlite. Senka na svetlosti ne postoji.

Posebno obratite pažnju na one situacije koje vam se stalno ponavljaju. One su alarm koji želi da vas upozori da već odavno ignorišete zreli bolni neintegrisani emocionalni naboj koji sada već preti da vam ozbiljno naudi.

Uvek se iznova zapitajte šta je to u spoljnom svetu što kod vas izaziva ljutnju, bes, osudu, ljubomoru, mržnju, laž, sramotu itd. a zapravo se nalazi u vama samima. Što se ljutite, šta ne možete da prihvatite kod sebe, čega se kod sebe stidite, zašto ste nesigurni u sebe pa ste zbog toga ljubomorni itd.

Bavite se sobom a ne drugima. Uzrok je uvek u vama samima. Sve što se dešava spolja samo je ogledalo koje vam pokazuje na čemu kod sebe treba da radite, i da je sazreo trenutak,  i da ste konačno spremni.

Rad na razumevanju, shvatanju i umirivanju sopstvenih senki otvara nova poglavlja u našem životu i vodi nas ka svim blagodetima koja su nam namenjena. Ali pre svega obezbeđuje nam spokoj i radost koji su osnova zdravog i srećnog života.

I znajte da dok ste živi senke će da izlaze iz svojih tamnih vilajeta. Ne ljutute se na sebe, to je normalan proces, niste zbog toga manje vredni. Oni koji kažu da su svecii da nemaju tamne strane sebe, samo poriču njihovo postojanje, a ustvari sam takav stav je senka. Samo se prepustite, putujte i osvetljavajte svoje senke.

Rad na sebi je osnova dobrog života ali i obaveza koju smo dobili rođenjem.  Ne budite lenji jer se ovo tiče vas samih.