Šta za vas znači Marfijev zakon

Ja sam najveći maler na svetu, i da se za zelen bor uhvatim i on bi se zelen osušio. Čuli ste često tu izreku, a ne retko i njome opisivali svoje stanje nakon nekog događaja.

Marfijev zakon je popularan idiom koji označava kosmološku predodređenost izvesnosti pojave baksuznog događaja u kauzalnom nizu.

Izazov zakona glasi: Sve što može da krene naopako, krenuće naopako.

U tumačenju zapadnih kultura ovaj je izraz popularan način opisivanja situacije u kojoj je nešto neočekivano krenulo naopako. Tako bar kaže sveznajuća enciklopedija. Zakon je dobio ime po američkom majoru Edvardu Marfiju, koji je radio na razvoju i testiranju sedišta za katapultiranje pilota.

Ja bih ovaj zakon malo drugačije preformulisao: Sve se događa baš onda kada treba da se dogodi i onako kako treba da se dogodi!

Prilikom useljavanja u novi stan momci koji su mi selili nameštaj nisu mogli da unesu trosed jer je bio preveliki za mali hodnik. Posle jednosatne kombinatorike nisu uspeli da ga unesu ali su imali predlog da se otvori gips karton na plafonu hodnika kako bi trosed dobio ugao pod kojim bi mogao da uđe u stan. Popravka plafona ne bi bila skupa u odnosu na cenu troseda koji bih u suprotnom morao da ostavim ispred zgrade. Otišao sam do šefa gradilišta i zamolio ga za uslugu koju sam hteo da platim. I eto ga Marfi! Kao po običaju u takvim situacijama, šef gradilišta je bio jedan prilično prost i sirov čovek, nevaspitan, nekulturan i bez imalo razumevanja za bilo koga osim za sebe samog. Odovor je bio toliko primitivan da ga ne želim ni napisati. Izašao sam iz njegove kancelarije sa parom iz ušiju. Pošto sam istreniran za krizne trenutke kako bi rekli moji prijatelji, vrlo brzo sam se umirio, rekao momcima iz službe za seljenje da trosed ostave u hodniku a ja mirno otišao na čaj. Svi su mi rekli da sam blesav a ja njima da od nerviranja nema nikakve koristi i da slučajnost ne postoji. Prolazili su dani a ja sam pokušavao da razumem o čemu se tu radi i koja je moja lekcija iz svega toga.

Shvatio sam da je glavna poruka za mene iz ove lekcije bila da usporim, da ne pokušavam da progutam prevelike zalogaje. Prepuštanje tom mirnijem toku donelo mi je mnogo dobrog već ubrzo. Pored toga što je to bila dovoljna satisfakcija za mene, već sledeći dan došli su drugi majstori da urade nešto u stanu. Pošto sam morao na posao, ostavio sam ih same. Kada su završili svoj posao poslali su mi video poruku gde me pozdravljaju sedeći na mom trosedu koji je sada bio u dnevnom boravku. Ne znam kako ali su ga uneli, iako to nije bio njihov posao ali su ga uneli. Tada sam shvatio da mi je netaktični šef gradilišta sa početka priče uštedeo nekoliko stotina evra. Što se tiče njegovog bezobrazluka, to je već lekcija koju će on platiti, to nema veze samnom.

Kada se situacija oslobodi tenzije, tok energije nađe najbolje i najlakše rešenje. U suprotnom, sami smo zaslužni za komplikacije, prolongiranje i ogromnu količinu stresa.

Ono što sam hteo reći je da ukoliko se nešto ne da, s razlogom se ne da! U takvim situacijama nemojte ići glavom kroz zid jer ćete je samo razbiti, već razmislite o poruci koja se krije iza toga. Ako tako postupite benefiti su mnogostruki.

Budite zahvalni na svakoj situaciji koja vas stopira ili vam menja pravac jer je ona u službi vaše duše i šalje je direktno univerzum za vaše dobro, ne bi li vas spasio od greške. Ukoliko nastavite da gurate u tom smeru, bez obzira na opomene, za negativan rezultat ćete biti sami odgovorni a ne Marfijev zakon ili zla sudbina.

Ne tražite opravdanje u bilo čemu ili bilo kome sa strane, ne plašite se da priznate svoj neuspeh i prihvatite sopstvenu grešku. Oni su samo dobra osnova za novi pravac i temelj za novi uspeh.

Iznenadne situacije koje donose promenu su uvek pozitivne, zato se opustite jer jedino promenom možete dobiti nešto drugačije od postojećeg! Ako se nešto u vama buni, to je samo vaš ego.

Kada se greška otkrije, a zatim ispravi, ustanoviće se da je zapravo na početku sve bilo tačno. Zato se opustite.

Marfijev zakon je izmišljotina ljudi čija sujeta ne dozvoljava mogućnost postojanja slobodnog toka života. Oni koji polupunu čašu vide kao polupraznu neka pate u svojoj praznini a mi drugi ćemo u njenoj punoći.