Kako zahvalnost privlači izobilje

Krenuo sam do grada. U liftu srećem komšiju. Lepo se obukao, doterao i ide na razgovor za posao.
– Prvo ću svratiti do crkve da zapalim sveću i pomolim se da ga dobijem.
– Hoćete li zapaliti još jednu iz zahvalnosti kada ga dobijete?
Nije mi odgovorio. Možda je pomislio kako ima blesavog komšiju. Možda samo o tome nikad nije na taj način razmišljao. Nadam se da će me ipak poslušati. Ima u toj drugoj sveći nešto zaista čarobno.

Zahvalnost privlači izobilje.

Ako smo zahvalni, samo ako smo zahvalni, univerzum nam šalje još onoga na čemu smo zahvalni. Zašto univerzum radi za nas? To je zapravo sasvim prirodno. Zaboravili smo to, ali sreća je naše prirodno stanje. Izobilje je naše prirodno stanje. Nije to sebičnost, nije gramzivost, nema to nikakve veze sa time da li smo to zaslužili ili da li to možemo da nekako platimo. Mi to jesmo!

Izobilje mimoilazi samo onoga ko stalno misli kako nema.

Iako je stanje izobilja nama sasvim prirodno, data nam je slobodna volja i alat kojim možemo da menjamo svoj svet. Taj alat, to su naše misli. Ako stalno mislimo na to kako nešto nemamo, univerzum reaguje na naše misli i kreira sve veće i dublje odsustvo. Nema te osobe koja nema ništa, ali su oni koji ne umeju da budu zahvalni na onom što imaju mnogobrojni. Ne znamo trik i zbog toga sami sebe prevarimo i dozvolimo da nas sopstvene misli gurnu u bedu. Raščistimo te blokade i mi možemo da pretvorimo neznanje u mudrost, strah u ljubav, a patnju u izobilje.

Treba naučiti kako se ispunjenost prima.

Stomak koji je u grču ne može da primi hranu, čak i ako je prazan. Šta je pohlepa, zavist, gramzivost ili strah od neimaštine nego grč? To su osećanja koja nas blokiraju. Neki učitelji zato nekada nešto poklone, daju sa njihove strane, kako bi se osoba opustila. Džaba je to ako osoba ne promeni svoj stav i ne izleči sebe zahvalnošću! Desiće se jedna od dve stvari: stvoriće se zavisnost od učitelja ili još veći očaj što je još jedan pokušaj propao. Vi lečite sebe – nađite nešto lepo u sebi, na sebi, oko sebe, u drugima koji su vam bliski i budite zahvalni.

Izobilje je jedno!

Tehnika koja jednom uspe, rado se i lako praktikuje svakodnevno zato što imamo iskustvo da ona daje rezultate. Videćete, univerzum će vam dati ono na čemu ste zahvalni. Ako ste zaista zahvalni i zbog malo novca koje imate, dobićete još jer možete da primite. Malo ljubavi vas ispunjava, ali ako ste zahvalni, kapacitet za ljubav raste i još ljubavi ulazi u vaš život. Neverovatna stvar: ako na taj način prizovete samo ljubav ili samo posao ili samo novac, polako će to izobilje početi da privlači i ostale „vrste“ izobilja. Vi ćete to učiniti sami! Zašto? Kako? Isto tako – zahvalnošću, zato što smo svi zaslužili da budemo i srećni i nasmejani i voljeni i zdravi i ispunjeni.
Bili ste nekada u Urgentnom centru? Samo pet minuta u takvoj sredini lako učini da shvatimo koliko imamo, ma kakvi da su naši trenutni problemi. Muka je samo u tome što je takva zahvalnost kratkog daha. Od sedam milijardi ljudi na planeti vi ste u onoj jednoj koja ima krevet, vodu za piće i kupanje i makar jedan kuvani obrok svakog dana. Pokušajte da za te stvari jednom dnevno kažete hvala.
Zahvalnost prema svakom deliću vašeg malog izobilja je ulaganje u još toga što donosi osmeh na vaše lice. Ako od pet stvari nemate četiri, usredsredite se na tu jednu koju imate i pomazite je svojom zahvalnošću. Ta jedna „rodiće“ vam sve ostale četiri. Probudite se svakog jutro kao ja, samo jednom mišlju:
Danas sam zahvalan.