Emocije nisu osećanja!

Naše zdravlje je ogledalo naših misli i emocija. Prema tome, ako ste bolesni, uzrok ćete naći u vašim mislima i emocijama koje godinama gajite.

Na početku shvatite jednu činjenicu a to je da vaše misli stvaraju vaše emocije, vaše emocije vaša dela, dela vaš karakter a karakter je vaša sudbina tj život. 

Ono što najbolje pokazuje kako ste, jesu vaše emocije. One pokazuju kakav vam je tip misli i kakva će vam dela biti. Zato je jako važno da svoju pažnju usmerite na svoje emocije. Zapitajte sebe bar tri puta tokom dana kako ste, šta osećate i kakva su to osećanja. Nikada ne potiskujte emocije jer tako žive zakopane one nikada neće umreti, i kad-tad će se pojaviti u najgorem mogućem obliku po nas. U drevnoj Kini se govorilo: potisnute emocije su kao sakrivena divlja lisica ispod majce, nikada ne znate odakle će da iskoči i da vas ogrebe!

Emocije nisu osećanja. Emocije su prirodan odgovor na život. One su jake i nebalansirane reakcije na događaje kojima pokušavate da kontrolišete vaš život. Emocije uzrokuju to da imate jaka osećanja a osećanja su najbolji kompas da pronađete vaš pravi put kroz život.

Osećanja delimo na prijatna i neprijatna. Kada se zbog nečega osetite prijatno to znači da je tada taj događaj u skladu sa vašom dušom. Ona reaguje i vi osećate prijatnost. Kada je ono što činite daleko od vaše duše, onda na scenu stupa ego i preuzima komandu a osećanja koja nakon toga dolaze su samo reakcija na poremećenu ravnotežu i samo su alarm da treba nešto učiniti kako bi se to promenilo. Vaša jaka i burna emotivna reakcija znači da ste skrenuli sa pravog puta duše.

Naučeni smo da potiskujemo emocije jer je to “pogrešno” ustaljeno ponašanje koje je okarakterisano kao znak slabosti, koje predstavlja sramotu jer je pogrešno izraziti emociju i nije socijalno prihvatljivo, tako da mnogi osećaju strah od osude.

Zbog toga mnogi ljudi jednostavno isključuju svoju sposobnost da iskazuju svoje emocije. Blokiranje emocija je jedan od načina ali ne najbolji, da odstranite svoj bol. Potiskivanje emocija izaziva stvaranje negativnih osećanja koja su destruktivna. Sposobnost da budete svesni svojih emocija i da znate kako da ih pravilno kanališete, ključno je na putu kroz život i stvaranje pozitivnih osećanja.

Trebate dozvoliti sebi da proživite emociju u onom trenutku kada se ona dešava, kao što to rade deca, jer potisnuta emocija truje naše telo i um, i crpi našu životnu energiju i radost a to neminovno vodi ka bolesti.

Kao što sam napisao, misli proizvode emocije a emocije osećanja. Prema tome, ukoliko želite da promenite osećanje tj da izmenite emociju, morate transformisati misli. Skrećite svoje misli na drugu stranu, potražite ono štoi je pozitivno u vašem životu. Pokušajte da organizujete svoj život okupiran lepim mislima, izbegavajte one loše.

Sada se pitate: odakle treba da krenem?

U svakoj situaciji pokušajte da osvestite koje je to trenutno osećanje u vama, koja ga je emocija izazvala i koje su misli pokrenule čitav taj proces. Tu na nivou misli pokrenite transformaciju. Ne postoji ništa jače od vas samih, zato ne pronalazite izgovore!

Negativne emocijesu: ljutnja, mržnja, bes, nestrpljenje, nezadovoljstvo, zavist, ljubomora, kajanje, netrpeljivost prema nekome ili nečemuitd.

Negativne emocije izazivaju negativna osećanja: strah, tugu, brigu, strepnju kao viši stepen brige, krivicu, sramotu, osećaj neuspeha, osećaj niže vrednostiitd.

Transformišite negativne u pozitivne emocije: zahvalnost, vera, optimizam, saosećanje, ljubaznost, odanost, poštovanjeitd.

Na taj način ćete se osloboditi negativnih i doživeti pozitivna osećanja: radost, spokoj, mir i najmoćniju od svih a to je ljubav.

Ne zaboravite – sve zavisi samo od vaše odluke!