Kako pronaći mir u sebi

Svaki put kada nas obuzme nemir mi mislimo da je to nešto jače od nas i da ne možemo da ga savladamo. U takvim trenutcima i ne znamo da li to nešto dolazi iz nas ili spolja. Onda na scenu ulazi ego, koji kaže: ma neko drugi je kriv, eto opet su protiv tebe, ma sudbina ti takva, i tako dalje.

Sa druge strane mnoga mudra učenja kažu da je taj mir u nama samima i da smo mi zaslužni za to.

Ako je božanski mir u nama onda nas ne može poremetiti ništa što je oko nas. Ako mir ne postoji u nama, možemo biti među svim blagodetima ovog sveta, neće nam biti dobro.

Svedoci smo svakojakih događanja oko nas ali uvek me iznova iznenadi okupiranost ljudi sa onim što je izvan njih a pritom ne baveći se sobom i svojom suštinom.

Gde god pogledam postoji neka vrsta nezadovoljstva. Oni koji to iskazuju, pokazuju samo jedan veliki nemir svog bića, svoje duše. Nisu svesni da situacije u koje se stavljaju, pokazuju samo njihovu suprotnost koju oni prihvataju kao jedinu istinu.

Adam i Eva su bili u raju pa su zgrešili, nije im bila dovoljna lepota koja ih je okruživala zato što ta lepota nije postojala u njima.

Kažu da je Marija kasnije nazvana Bogorodica, bila među najvećim poganima ljudskim pa nije zgrešila, zbog mira koji je imala u duši.

Iskušenja su stalna i na svakom mestu, ne možemo pobeći od njih.  Gde god da odemo, šta god da radimo uvek ćemo se propitivati da li je to dobro i da li nam je dovoljno a ego će nas stalno nagovarati na nije. Sa kim god da smo u društvu i ko god da se pravimo da smo, ne možemo obezbediti mir ako ga pre toga nismo napravili u sebi.

Mir u duši ne može postojati ako nema oprosta. Naše zameranje bilo kome, bilo čemu ili sebi, nešto je što najviše odnosi mir iz naše duše.

Zato opraštajne.

Mir odnose i negativne emocije kojima smo preplavljeni a to su bes, mržnja, ljutnja, ljubomora, zavist i njima slične.

Zato ne brinite, ne ljutite se, ne mrzite, ne budite ljubomorni i zavidni…

Saosećanje je ključ kako možemo obezbediti mir i spokoj u svojoj duši. Kada uradimo nešto što je brižno i puno ljubavi, mi dobijamo još više ljubavi za uzvrat. Istinsko saosećanje znači ulagati svoju snagu, znanje i mudrost u odnose sa drugima, a tako ćete i shvatiti ko ste vi zaista. To znači živeti punim kapacitetom i ne očekivati ništa zauzvrat.

Zato budite saosećajni.

Ljubav je ono što najviše hrani našu dušu i zadržava mir u njoj. Samo bezuslovna ljubav sigurno ojačava tvrđavu našeg mira da nas ništa i niko ne može poremetiti.

Zato bezuslovno dajte ljubav drugima.

Ako ne znate na koji način da pronađete svoj mir i stvorite sklad u svom životu, pokazaću vam na mom predavanju 30. maja u Beogradu..

Dođite da se upoznamo, sve ostalo je lako, verujte!