Kako da razumem ono loše što mi se dešava?

Na putu učenja svakog od nas nalaze se mnoge prepreke i iskušenja. Sve one zajedno čine naš život i ne smemo ih deliti na dobro i loše, već ih nazivati jednim imenom –  pozitivno koje je u službi našeg učenja.

U razgovoru sa jednom učenicom došli smo do trenutka kada joj je trebala pomoć. Pre toga njen progres je bio veliki, dosta je naučila, donela prave odluke i ispravno postupila u mnogim situacijama, što je doprinelo njenom progresu.

Trenutno sam u životnom trenutku kada imam osećaj kao da sam u sred plime i oseke, kao da se dešavaju mnogobrojne sitiuacije koje me izbacuju iz mira i čine me nespokojnom. Kao da sve oko mene, uključujući i sve ljude, pokušava da me izbaci sa mog puta, i kao da gubim kontrolu na sopstvenim životom. Sve to me prilično uznemiruje. Šta mi se dešava? – pitala je.

Moramo pre svega shvatiti da je život koji živimo poput ogromne ćudljive reke koja na svojim talasima nosi nas poput broda.

Tvoj problem je što smatraš da su svet i okolnosti oko tebe ta reka, a da si ti nemoćna u tom malom brodu u sred talasa u kome se trenutno nalaziš. To nisu odvojene stvari! Nije tu u pitanju viša sila, nad kojom nemaš kontrolu, i ti nisi nemoćna u tom čamcu! Moraš shvatiti da ste ti, čamac i reka jedno te isto. Sve to zajedno si ti sama. – odgovorio sam joj.

Ali nisam ja kriva! Gledajući oko sebe, prilično sam uznemirena jer vidim da se neko davi, da je oluja velika, da dolaze neki veliki virovi koje ne mogu da kontrolišem, i to me uznemirava. – rekla je braneći se.

Pusti ti druge, gledaj sebe. Ne daviš se ti u nekoj tamo reci, koja je došla niodkuda, već u sebi samoj! Seti se šta sam ti rekao malopre: i ti i reka ste jedno! 

I šta ja da sada radim? 

Kada si shvatila da ste ti i reka isto, moraš znati da je jedina kapija za mir – prepuštanje. Moraš se opustiti i prepustiti jer svi ti nadolazeći virovi, nisu unapred određeni. Ne postoji mapa za njih, ne možeš unapred saznati gde se nalaze i kada će doći. Oni se stvaraju u datom trenutku, i zavise od mnogo činioca tvog života. Prema tome moraš se prepustiti toj reci, svom životu. Kada naiđe vir, ostaćeš mirna samo zato što naglim pokretima možeš destabilizirati čamac a i jedino tako, neometano ćeš sagledati suštinu vira. Znaćeš njegove zakonitosti prema kojima ćeš znati kako da reaguješ. Znaćeš na koji način da iskoristiš njegovu snagu kako bi usmerila čamac tamo gde hoćeš.

Dobro, lepo si to objasnio ali imam još jedno pitanje kako da se prepustim kada ne znam hoću li znati da shvatim suštinu vira?

Ni jedan vir u tvom životu neće ti biti poslat ako nemaš snage i znanja da ga savladaš. Razlog tome je to što je upravo ono što imaš u sebi, izazvalo taj vir. Znači, ne dobijamo mi prevelike zalogaje već samo mislimo da nismo spremni za njih tj. stegli smo grlo zbog straha, lenji smo i volimo udobnost zone konfora. Sve što nam dolazi u život sastavni je deo našeg života i ima svoju svrhu za naše najveće dobro.

Prema tome, prvo imaj poverenja u sebe jer imaš veštine i znanje za sve što ti dolazi u susret.

Drugo, ne pokušavaj unapred da konrolišeš jer je to ne moguće!

Sada mi već deluje jasnije i ohrabrujuće! Pokušaću! – rekla je.

I uspećeš!– dodao sam.

Kako da shvatite gde ste u koordinatnom sistemu svog života, kako da shvatite svoju reku i kako da pronađete svoj put do svog mira spokoja i radosti, pokazaću vam na predavanju koje će biti održano 30. maja u 18h u hotelu M u Beogradu.

Detaljnije o predavanju možete pogledati OVDE.

.